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  1. 研究報告
  2. 人文科学とコンピュータ(CH)
  3. 2022
  4. 2022-CH-128

地域理解のための素材に着目した郷土料理オントロジーの設計

https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/216335
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/216335
65dd2f62-b3ad-445e-aadf-ef7c7c285d56
名前 / ファイル ライセンス アクション
IPSJ-CH22128011.pdf IPSJ-CH22128011.pdf (1.7 MB)
Copyright (c) 2022 by the Information Processing Society of Japan
オープンアクセス
Item type SIG Technical Reports(1)
公開日 2022-02-12
タイトル
タイトル 地域理解のための素材に着目した郷土料理オントロジーの設計
タイトル
言語 en
タイトル Designing Ingredient-Focused Ontology of Local Foods for Regional Understanding
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh
資源タイプ technical report
著者所属
名古屋工業大学大学院工学研究科情報工学専攻
著者所属
名古屋工業大学大学院工学研究科情報工学専攻
著者所属(英)
en
Department of Computer Science, Graduate School of Engineering, Nagoya Institute of Technology
著者所属(英)
en
Department of Computer Science, Graduate School of Engineering, Nagoya Institute of Technology
著者名 河村, 郁江

× 河村, 郁江

河村, 郁江

Search repository
白松, 俊

× 白松, 俊

白松, 俊

Search repository
論文抄録
内容記述タイプ Other
内容記述 本研究では,食を通じた地域の文化・環境の理解支援や,郷土料理データの保存を目指して,Web マップ「もちマップ」を作成している.本システムでは,特にもちのデータによって,地域の特色を可視化している.しかし,これまでは,「地域理解を支援するために,どのような観点でどのようなもちをデータ化すべきか」を明確に定義できていなかった.そこで本稿では,地域の文化や環境に深い関係がある素材に着目し,既存のデータやオントロジーの調査やオントロジーの設計を試みた.具体的には,先行研究の関連オントロジーを参考にしつつ,地域別にもちの素材情報を記述した.その際,分類基準が曖昧だったり,地域によって素材名の定義に揺れがあるといった課題が明らかになった.
論文抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 We have developed “Mochi Map,” a web map to support the understanding of local culture and environment through food and to hand down local foods as open data. In this system, the characteristics of the region are visualized, especially through the data of “mochi,” i.e., rice cakes. In order to support regional understanding, however, we have not been able to clearly define what kind of glutinous rice cakes should be recorded as open data from which aspect. Therefore, in this paper, we attempted to survey existing datasets and ontologies and to design our ontology by focusing on ingredients that are deeply related to local culture and environment. Thus, we found that the classification criteria of ingredients are ambiguous, and an issue that the definitions of material names varied from region to region.
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN1010060X
書誌情報 研究報告人文科学とコンピュータ(CH)

巻 2022-CH-128, 号 11, p. 1-4, 発行日 2022-02-12
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2188-8957
Notice
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc.
出版者
言語 ja
出版者 情報処理学会
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Ver.1 2025-01-19 15:51:20.046892
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