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  1. 研究報告
  2. エンタテインメントコンピューティング(EC)
  3. 2024
  4. 2024-EC-71

VRを用いた郷土料理の嗅覚と触感の提示

https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/233662
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/233662
dbe6924b-bee3-48d3-87cf-c93222d459f3
名前 / ファイル ライセンス アクション
IPSJ-EC24071030.pdf IPSJ-EC24071030.pdf (30.2 MB)
 2026年3月10日からダウンロード可能です。
Copyright (c) 2024 by the Information Processing Society of Japan
非会員:¥660, IPSJ:学会員:¥330, EC:会員:¥0, DLIB:会員:¥0
Item type SIG Technical Reports(1)
公開日 2024-03-10
タイトル
タイトル VRを用いた郷土料理の嗅覚と触感の提示
タイトル
言語 en
タイトル Presentation of sense of smell and touch in home cooking using VR
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 セッション7 (萌芽)
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh
資源タイプ technical report
著者所属
現在,東京工科大学
著者所属
現在,東京工科大学
著者所属(英)
en
Presently with Tokyo University of Technology
著者所属(英)
en
Presently with Tokyo University of Technology
著者名 聶, 子荷

× 聶, 子荷

聶, 子荷

Search repository
羽田, 久一

× 羽田, 久一

羽田, 久一

Search repository
論文抄録
内容記述タイプ Other
内容記述 科学技術の発展によって,バーチャルリアリティ技術は革新を続け,仮想空間で郷土の料理の味を感じる可能性がある.これは,匂いが記憶と結びついていることである.特に,嗅覚は脳の記憶や感情の処理に関連する領域と密接につながっているため,特定の匂いは過去の出来事や場所と関連付けられ,その匂いを嗅ぐことで当時の感情や状況を強烈に呼び起こすことがある.この特性を利用して,郷土の料理の香りを仮想空間で再現することは,感慨深い思い出や懐かしさをよりリアルに再現できる手段となる.そのため,本研究では嗅覚と触覚を結合した VR デバイスを構築し,ユーザーが郷土の料理を体験できるようにすることを目的としている.被験者へのアンケート調査を通じて,視覚と嗅覚の部分にフィードバックする点数が高いことが分かった.触覚と嗅覚の体験を増やすために,ユーザーに豊かな体験を提供できると結論付けた.また,触覚と嗅覚の体験装置の一例を提供することで,VR のさらなる開発と改善に役立つことが期待される.
論文抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 With the advancement of science and technology, virtual reality technology continues to innovate, offering the possibility of experiencing the taste of local cuisine in virtual spaces. This is due to the association of smell with memory, particularly because the olfactory system is closely linked to brain regions involved in memory and emotion processing. Specific smells can evoke intense emotions and situations from the past by triggering memories associated with certain events or places. Leveraging this characteristic, reproducing the aroma of local dishes in virtual environments can serve as a more authentic means of evoking profound memories and nostalgia. Therefore, this study aims to construct VR devices that combine olfaction and tactile feedback, allowing users to experience regional cuisine. Through surveys conducted with participants, it was found that feedback scores regarding visual and olfactory aspects were notably high. Consequently, it was concluded that enriching tactile and olfactory experiences can provide users with more immersive experiences. Furthermore, providing examples of devices for tactile and olfactory experiences is expected to contribute to the further development and enhancement of VR technology.
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12049625
書誌情報 研究報告エンタテインメントコンピューティング(EC)

巻 2024-EC-71, 号 30, p. 1-6, 発行日 2024-03-10
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2188-8914
Notice
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc.
出版者
言語 ja
出版者 情報処理学会
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Ver.1 2025-01-19 10:02:13.860608
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