WEKO3
アイテム
料理情報の類似性と異質性による体系化
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/220041
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/220041422398ee-f845-4534-9897-c6e60bb3b900
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Copyright (c) 2022 by the Information Processing Society of Japan
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オープンアクセス |
Item type | SIG Technical Reports(1) | |||||||
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公開日 | 2022-09-02 | |||||||
タイトル | ||||||||
タイトル | 料理情報の類似性と異質性による体系化 | |||||||
タイトル | ||||||||
言語 | en | |||||||
タイトル | Systematization of Japanese Culinary Information via Similarity and Heterogeneity among Documents | |||||||
言語 | ||||||||
言語 | eng | |||||||
資源タイプ | ||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh | |||||||
資源タイプ | technical report | |||||||
著者所属 | ||||||||
Faculty of Informatics, Gunma University | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Faculty of Informatics, Gunma University | ||||||||
著者名 |
安川, 美智子
× 安川, 美智子
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著者名(英) |
Michiko, Yasukawa
× Michiko, Yasukawa
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論文抄録 | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | 本研究では,料理のカテゴリが未知である食材名リストに対して,カテゴリを自動的に付与する手法を提案する.提案手法では,カテゴリが付与された食材名リストによる類似レシピの検索と検索結果の集約を行う.提案手法において,意味的に重複のない,互いに異質な料理カテゴリが複数定義される.類似検索の検索キーは異質なカテゴリのラベルが付与された食材名リストである.各検索キーにより料理レシピのコーパスから類似文書を検索し,検索キーのカテゴリごとに検索結果を集約する.評価実験の結果,次のような知見が得られた.提案手法は,クエリ数とコーパスサイズが共に十分大きく,パラメータ値が適切に設定されている場合,食材名リストに対するカテゴリの自動付与が可能であることが確認できた.また,提案手法で得られた食材リストは,自動分類の有効性が高いことが示唆された. | |||||||
論文抄録(英) | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | This study proposes an effective method for automatically assigning culinary categories to unclassified ingredient lists. Our method comprises a recipe search process and an aggregation process of the obtained recipes. In the method, a search key is a list of ingredients, to which one of the heterogeneous culinary categories is assigned. By using each search key, similar documents are searched from a recipe corpus. Then, the search results are aggregated by the culinary category of the search key. As a result of the evaluation experiment, the following findings were obtained. (i) Our method was feasible to systematize culinary information when the number of queries and the corpus size were both sufficiently large and the parameter values were appropriately set. (ii) The obtained ingredient lists by the proposed method is suggested to be more effective than those with the baseline method in terms of the automatic document classification. | |||||||
書誌レコードID | ||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||
収録物識別子 | AN10114171 | |||||||
書誌情報 |
研究報告情報基礎とアクセス技術(IFAT) 巻 2022-IFAT-148, 号 43, p. 1-6, 発行日 2022-09-02 |
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ISSN | ||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||
収録物識別子 | 2188-8884 | |||||||
Notice | ||||||||
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc. | ||||||||
出版者 | ||||||||
言語 | ja | |||||||
出版者 | 情報処理学会 |