Item type |
Branch(1) |
公開日 |
2018-03-01 |
タイトル |
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タイトル |
料理レシピの分散表現を用いた代替食材の発見手法 |
タイトル |
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言語 |
en |
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タイトル |
Finding Alternative Ingredients Based on Distributed Representation |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
代替食材検索,料理レシピ,分散表現 |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794 |
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資源タイプ |
conference paper |
著者所属 |
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青山学院大学理工学部 |
著者所属 |
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青山学院大学理工学部 |
著者所属 |
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青山学院大学理工学部 |
著者所属(英) |
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en |
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Aoyama Gakuin University |
著者所属(英) |
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en |
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Aoyama Gakuin University |
著者所属(英) |
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en |
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Aoyama Gakuin University |
著者名 |
梅本, 晴弥
豊田, 哲也
大原, 剛三
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著者名(英) |
Haruya, Umemoto
Tetsuya, Toyota
Kouzou, Ohara
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論文抄録 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
近年,インターネット上で大量の料理レシピが共有されている.これらの料理レシピの中には,入手が困難であったり,調理時点で手元にない食材が用いられている場合がある.その場合,ユーザはその食材を使用せずに調理するか,代替可能な食材を用いて調理することになる.どのような食材によって代替可能かは必ずしも明らかではないため,これまでに大量のレシピをコーパスとして代替食材を推薦する手法が幾つか提案されているが,その精度はまだ十分なものとは言えない.これに対して,本研究では,word2vec によって獲得された食材名の分散表現に加えて, doc2vec によって獲得した料理レシピの分散表現を利用し,それら 2 つの分散表現から代替食材を発見する手法を提案する.評価実験では, word2vec のみを用いた代替食材の発見手法,および料理レシピのカテゴリを用いた代替食材の発見手法と提案手法を比較し, MAP , GMAP , Recall の 3 つの評価指標を用いて提案手法の精度を評価する. |
論文抄録(英) |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
Recently, a large number of cooking recipes have been shared by many users on the Internet through specific sites such as Cookpad. Some of ingredients used in such a recipe may not be available at that moment for users who are going to cook dishes according to it since the ingredients are hard to get or simply the user do not have them at hand. In this case, the user would cook it either without using the ingredients or using alternative ingredients. As it is not always clear which ingredients can substitute for the unavailable ones, some methods of recommending alternative ingredients using a large amount recipes as a corpus have been proposed so far. But, their accuracy is not necessarily adequate. In this paper, we propose a method of finding alternative ingredients using both the distributed representation of cooking recipe obtained by doc2vec and that of ingredients obtained by word2vec. We experimentally show the usefulness of the proposed method by comparing it with two kinds of baseline methods, one that uses only the distributed representation of ingredients and one that uses categories of recipes for filtering out irrelevant ones, in terms ofMAP , GMAP , and Recall. |
書誌情報 |
行動変容と社会システム vol.03
巻 2018,
発行日 2018-03-01
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出版者 |
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言語 |
ja |
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出版者 |
情報処理学会 |