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アイテム
横配置型メニューを用いた階層型ポップアップメニュー方式の提案とその評価
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/22221
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/22221058ec2f4-22f8-4f71-b2c5-1fe290381598
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Copyright (c) 1991 by the Information Processing Society of Japan
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オープンアクセス |
Item type | SIG Technical Reports(1) | |||||||
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公開日 | 1991-12-03 | |||||||
タイトル | ||||||||
タイトル | 横配置型メニューを用いた階層型ポップアップメニュー方式の提案とその評価 | |||||||
タイトル | ||||||||
言語 | en | |||||||
タイトル | The evaluation of hierarchical menus with horizontally listed items | |||||||
言語 | ||||||||
言語 | jpn | |||||||
資源タイプ | ||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh | |||||||
資源タイプ | technical report | |||||||
著者所属 | ||||||||
大阪大学基礎工学部情報工学科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
大阪大学基礎工学部情報工学科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
大阪大学基礎工学部情報工学科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
大阪大学基礎工学部情報工学科 | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Faculty of Engineering Science, Osaka University | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Faculty of Engineering Science, Osaka University | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Faculty of Engineering Science, Osaka University | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Faculty of Engineering Science, Osaka University | ||||||||
著者名 |
山本, 康友
× 山本, 康友
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著者名(英) |
Yasutomo, Yamamoto
× Yasutomo, Yamamoto
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論文抄録 | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | メニューを用いる入力方式において,メニュー項目の選択効率改善のために,項目を縦書きにし横方向に配置する,横配置型メニュー方式を組み入れた,階層型メニュー方式を提案し,従来のメニューを含む4種類のメニュー方式間で選択効率の比較実験を行なった.その結果,項目の認識という要因の入りにくい項目モデルを用いた場合には,メインメニューに横配置型,サブメニューに縦配置型を用いたメニュー方式(以下,横?縦)が,また,項目の認識が必要な項目モデルを用いた場合には横?横が,それぞれ平均目標選択時間をもっとも短縮することを示した.選択誤り率では各メニュー間に有意な差は見られなかった. | |||||||
論文抄録(英) | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | We have proposed a menu whose items are listed from left to right, and called it a horizontal-menu (H) in contrast to the usual vertical-menu (V) whose items are from top to bottom. Four hierarchical menus can be considered, whose main-sub menu combinations are V-V, V-H, H-V, H-H. In this paper, we consider the cued version and the uncured version for each combination; to take into accounts the effects of memory of the items' arrangement in the menu. And all combinations are compared each other with respect to the average target selecting time and the selection error rates. About the average target selecting time, We have observed that the H-V menu is superior to other cued combinations, and that the uncured H-H menu is best among uncured combinations. | |||||||
書誌レコードID | ||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||
収録物識別子 | AN10112981 | |||||||
書誌情報 |
情報処理学会研究報告ソフトウェア工学(SE) 巻 1991, 号 106(1991-SE-082), p. 47-54, 発行日 1991-12-03 |
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Notice | ||||||||
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc. | ||||||||
出版者 | ||||||||
言語 | ja | |||||||
出版者 | 情報処理学会 |