ログイン 新規登録
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 研究報告
  2. エンタテインメントコンピューティング(EC)
  3. 2014
  4. 2014-EC-31

おもみ調味料グラビトミン酸: 食品の重さのインタラクティブな変化を利用したエンターテイメントシステム

https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/99190
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/99190
22671276-f2a4-4fbd-9fd7-a5a5860ea40c
名前 / ファイル ライセンス アクション
IPSJ-EC14031071.pdf IPSJ-EC14031071.pdf (4.5 MB)
Copyright (c) 2014 by the Information Processing Society of Japan
オープンアクセス
Item type SIG Technical Reports(1)
公開日 2014-03-06
タイトル
タイトル おもみ調味料グラビトミン酸: 食品の重さのインタラクティブな変化を利用したエンターテイメントシステム
タイトル
言語 en
タイトル Gravity Spice: Entertainment System by Changing the Weight of Food Interactively.
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh
資源タイプ technical report
著者所属
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科
著者所属
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科
著者所属
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科
著者所属
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科
著者所属
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科/日本学術振興会特別研究員
著者所属
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科
著者所属(英)
en
Keio University, Graduate school of Media Design
著者所属(英)
en
Keio University, Graduate school of Media Design
著者所属(英)
en
Keio University, Graduate school of Media Design
著者所属(英)
en
Keio University, Graduate school of Media Design
著者所属(英)
en
Keio University, Graduate school of Media Design / JSPS Research fellow
著者所属(英)
en
Keio University, Graduate school of Media Design
著者名 廣瀬, 雅治 岩崎, 花梨 野尻, 梢 武田, 港 杉浦, 裕太 稲見, 昌彦

× 廣瀬, 雅治 岩崎, 花梨 野尻, 梢 武田, 港 杉浦, 裕太 稲見, 昌彦

廣瀬, 雅治
岩崎, 花梨
野尻, 梢
武田, 港
杉浦, 裕太
稲見, 昌彦

Search repository
著者名(英) Masaharu, Hirose Karin, Iwazaki Kozue, Nojiri Minato, Takeda Yuta, Sugiura Masahiko, Inami

× Masaharu, Hirose Karin, Iwazaki Kozue, Nojiri Minato, Takeda Yuta, Sugiura Masahiko, Inami

en Masaharu, Hirose
Karin, Iwazaki
Kozue, Nojiri
Minato, Takeda
Yuta, Sugiura
Masahiko, Inami

Search repository
論文抄録
内容記述タイプ Other
内容記述 味わいは味覚だけでなく聴覚,視覚,触覚,あるいは個人の経験や文化的背景など,様々な情報に基づいて知覚される感覚である.我々は食事の動作の中から,食器を通じて知覚する食材の重みと,そこから引き起こされるクロスモーダルに着目し,フォークと調味料で構成されたエンターテイメントシステム 「おもみ調味料グラビトミン酸」 を制作した.この装置を使えば,体験者自らが ”おもみ” という調味料を振りかけるインタラクションを行いながら,食品の重みを変化させることができる.この一連の動作により,触覚情報である食品の重みの変化から引き起こされる,味覚や歯応えの変化を知覚することで,普段と異なる食体験を楽しむことができる.
論文抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 The flavor of food is not just limited to the sense of taste, but it changes according to the perceived information from other perception such as from the auditory, visual, tactile sense or through individual experience or cultural background etc. Our proposed entertainment system ”Gravity Spice” focuses on the cross modal of our perception, where we perceive the weight of food when we carry the utensil. This system consist of a fork and a seasoning called the ”OMOMI”. User can change the weight of the fork when flaking the seasoning onto it. Through this sequence of actions, user can enjoy a different eating experience, which may change the taste of their food or the feeling of the food when they are chewing it.
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12049625
書誌情報 研究報告エンタテインメントコンピューティング(EC)

巻 2014-EC-31, 号 71, p. 1-5, 発行日 2014-03-06
Notice
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc.
出版者
言語 ja
出版者 情報処理学会
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2025-01-21 12:10:00.908159
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3