@techreport{oai:ipsj.ixsq.nii.ac.jp:00082341, author = {根本, 啓一 and 高橋, 正道 and 林, 直樹 and 堀田, 竜士 and Keiichi, Nemoto and Masamichi, Takahashi and Naoki, Hayashi and Ryoji, Horita}, issue = {20}, month = {May}, note = {近年,社会的課題の複雑さが増すなか,問題を解決する施策の立案・展開を行うトップダウンアプローチや,目の前の課題に対して興味や問題意識を持つ人たちが自主的に取り組むボトムアップアプローチとは異なり,複雑な問題に対して,多様な参加者による対話を通じて,知識や考え方を共有し,新しい知識の生成を行う方法として,ホールシステムアプローチが着目されている.このような,決めない会議と呼ばれる従来とは異なるコミュニケーション手法に対して,社会的に普及し始めているにも関らず,ファシリテーションの技能獲得や実践に重きが置かれ,コミュニケーション手法に対してのプロセスとその効果の評価はあまり行われてこなかった.本論文では,企業内で実施されたワールドカフェ形式の対話ワークショップを対象として,参加者間のコミュニケーションフローであるターンテイキングと,うなずきなどの非言語なコミュニケーション手段を定量的に取得した。ワークショップ後に実施したワークショップ参加と結果に対する理解度と満足度の調査から,ワールドカフェにおけるコミュニケーションプロセスとその結果との関係性の分析を行った., As social issues are getting more complex, a whole systems approach, which enables diverse participants to share their ideas and creates knowledge towards an complex issues through dialogues, is getting more attention lately rather than a top-down approach, creating ideas by small number of top managements, and a bottom-up approach, working on the issues by people who confront them. While the new way of communication methods are arising and a lot of facilitation practices are developed, little research has been conducted to explore process and result of the method. In this paper, we investigated world-cafe style workshops within a firm as a means of whole systems approach and analyze its process and result quantitatively and qualitatively. We looked at turn taking network as a flow of communication among participants, non-verbal communication cues, for example nods and gestures, and the level of understanding and satisfaction towards the workshop itself and the results of the workshop.}, title = {ワールドカフェ型のダイアログにおけるターンテイキング構造と参加者の理解度の関係性の分析}, year = {2012} }