@techreport{oai:ipsj.ixsq.nii.ac.jp:00066948,
 author = {松島, 由紀子 and 舩曵, 信生 and 中西, 透 and Yukiko, Matsushim and Nobuo, Funabiki and Toru, Nakanishi},
 issue = {13},
 month = {Dec},
 note = {本論文では,忙しいライフスタイルの人が,効率よく食事を作ることを目的として,多種料理の調理順最適化アルゴリズムを提案する.まず,材料の加工,加熱,鍋の洗浄からなるキッチンモデルを定義する.その上で,各料理の調理順探索問題を組合せ最適化問題として定式化し,シミュレーティッド・アニーリングを用いたアルゴリズムを提案する.Java 言語を用いて本アルゴリズムを実装し,例題として 6 種類の料理を与えて評価を行った結果,実際の調理結果とは約 15 分の誤差が生じたが,多種料理の調理順最適化に有効であることが明らかとなった., In this paper, we propose a cooking order optimization algorithm of various menus for busy persons to cook them efficiently. We first define the kitchen model composed the ingredient processing stage, the heating stage, and the pan washing stage. Then, we formulate the cooking order search problem as a combination optimization problem, and present its algorithm using the simulated annealing method. We implemented our algorithm as a Java application, and verified the effectiveness through the simulation and the real cooking of six menus where the time difference between their results is about 15 minutes.},
 title = {多種料理の調理順最適化アルゴリズムの提案},
 year = {2009}
}