ログイン 新規登録
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 研究報告
  2. ユビキタスコンピューティングシステム(UBI)
  3. 2023
  4. 2023-UBI-080

飲食店レビューから抽出した三つの感覚に基づく食事環境の改善

https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/229454
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/229454
8d4c3ea7-7738-4a78-b399-8d800543ab3b
名前 / ファイル ライセンス アクション
IPSJ-UBI23080032.pdf IPSJ-UBI23080032.pdf (567.9 kB)
 2025年11月14日からダウンロード可能です。
Copyright (c) 2023 by the Information Processing Society of Japan
非会員:¥660, IPSJ:学会員:¥330, UBI:会員:¥0, DLIB:会員:¥0
Item type SIG Technical Reports(1)
公開日 2023-11-14
タイトル
タイトル 飲食店レビューから抽出した三つの感覚に基づく食事環境の改善
タイトル
言語 en
タイトル Improvement of Dining Environment Based on Restaurant Reviews and Human Senses
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 対話・支援
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh
資源タイプ technical report
著者所属
芝浦工業大学大学院理工学研究科電気電子情報工学専攻
著者所属
芝浦工業大学大学院理工学研究科電気電子情報工学専攻
著者所属
東京電機大学理工学部電子工学系
著者名 小田, 理子

× 小田, 理子

小田, 理子

Search repository
上岡, 英史

× 上岡, 英史

上岡, 英史

Search repository
金丸, 真奈美

× 金丸, 真奈美

金丸, 真奈美

Search repository
著者名(英) Riko, Oda

× Riko, Oda

en Riko, Oda

Search repository
Eiji, Kamioka

× Eiji, Kamioka

en Eiji, Kamioka

Search repository
Manami, Kanamaru

× Manami, Kanamaru

en Manami, Kanamaru

Search repository
論文抄録
内容記述タイプ Other
内容記述 飲食店では,料理をより楽しんだり食欲を向上させるために視覚や聴覚に刺激を与える工夫がされている.しかし一般家庭の食卓においては,食事に合わせた照明や聴覚刺激のカスタマイズはなされていない.そこで本研究では,飲食店のレビューを用い,形容詞やその係り受け,ネガポジスコア,触覚・視覚・聴覚の感覚に着目して,食事の満足度に関する表現の取得手法を提案する.これをもとに料理に合わせて食事環境を改善するシステムを構築し,家庭の食卓における満足度の向上を目指す.
論文抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Restaurants use visual and auditory stimuli to enhance dining experience and increase appetite. However, at home, lighting and auditory stimuli are not customized for each meal. This study proposes a method for obtaining expressions related to dining satisfaction based on restaurant reviews, focusing on adjectives and their dependencies, negative-positive scores, and tactile, visual, and auditory sensations. Based on the proposed method, a system that improves dining environment according to the cuisine will be designed, aiming to enhance the level of satisfaction at home dining table.
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11838947
書誌情報 研究報告ユビキタスコンピューティングシステム(UBI)

巻 2023-UBI-80, 号 32, p. 1-5, 発行日 2023-11-14
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2188-8698
Notice
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc.
出版者
言語 ja
出版者 情報処理学会
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2025-01-19 11:32:39.120369
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3