Item type |
SIG Technical Reports(1) |
公開日 |
2023-11-14 |
タイトル |
|
|
タイトル |
飲食店レビューから抽出した三つの感覚に基づく食事環境の改善 |
タイトル |
|
|
言語 |
en |
|
タイトル |
Improvement of Dining Environment Based on Restaurant Reviews and Human Senses |
言語 |
|
|
言語 |
jpn |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
対話・支援 |
資源タイプ |
|
|
資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh |
|
資源タイプ |
technical report |
著者所属 |
|
|
|
芝浦工業大学大学院理工学研究科電気電子情報工学専攻 |
著者所属 |
|
|
|
芝浦工業大学大学院理工学研究科電気電子情報工学専攻 |
著者所属 |
|
|
|
東京電機大学理工学部電子工学系 |
著者名 |
小田, 理子
上岡, 英史
金丸, 真奈美
|
著者名(英) |
Riko, Oda
Eiji, Kamioka
Manami, Kanamaru
|
論文抄録 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
飲食店では,料理をより楽しんだり食欲を向上させるために視覚や聴覚に刺激を与える工夫がされている.しかし一般家庭の食卓においては,食事に合わせた照明や聴覚刺激のカスタマイズはなされていない.そこで本研究では,飲食店のレビューを用い,形容詞やその係り受け,ネガポジスコア,触覚・視覚・聴覚の感覚に着目して,食事の満足度に関する表現の取得手法を提案する.これをもとに料理に合わせて食事環境を改善するシステムを構築し,家庭の食卓における満足度の向上を目指す. |
論文抄録(英) |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
Restaurants use visual and auditory stimuli to enhance dining experience and increase appetite. However, at home, lighting and auditory stimuli are not customized for each meal. This study proposes a method for obtaining expressions related to dining satisfaction based on restaurant reviews, focusing on adjectives and their dependencies, negative-positive scores, and tactile, visual, and auditory sensations. Based on the proposed method, a system that improves dining environment according to the cuisine will be designed, aiming to enhance the level of satisfaction at home dining table. |
書誌レコードID |
|
|
収録物識別子タイプ |
NCID |
|
収録物識別子 |
AA11838947 |
書誌情報 |
研究報告ユビキタスコンピューティングシステム(UBI)
巻 2023-UBI-80,
号 32,
p. 1-5,
発行日 2023-11-14
|
ISSN |
|
|
収録物識別子タイプ |
ISSN |
|
収録物識別子 |
2188-8698 |
Notice |
|
|
|
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc. |
出版者 |
|
|
言語 |
ja |
|
出版者 |
情報処理学会 |