@techreport{oai:ipsj.ixsq.nii.ac.jp:00219996,
 author = {安川, 美智子 and Michiko, Yasukawa},
 issue = {43},
 month = {Sep},
 note = {本研究では,料理のカテゴリが未知である食材名リストに対して,カテゴリを自動的に付与する手法を提案する.提案手法では,カテゴリが付与された食材名リストによる類似レシピの検索と検索結果の集約を行う.提案手法において,意味的に重複のない,互いに異質な料理カテゴリが複数定義される.類似検索の検索キーは異質なカテゴリのラベルが付与された食材名リストである.各検索キーにより料理レシピのコーパスから類似文書を検索し,検索キーのカテゴリごとに検索結果を集約する.評価実験の結果,次のような知見が得られた.提案手法は,クエリ数とコーパスサイズが共に十分大きく,パラメータ値が適切に設定されている場合,食材名リストに対するカテゴリの自動付与が可能であることが確認できた.また,提案手法で得られた食材リストは,自動分類の有効性が高いことが示唆された., This study proposes an effective method for automatically assigning culinary categories to unclassified ingredient lists. Our method comprises a recipe search process and an aggregation process of the obtained recipes. In the method, a search key is a list of ingredients, to which one of the heterogeneous culinary categories is assigned. By using each search key, similar documents are searched from a recipe corpus. Then, the search results are aggregated by the culinary category of the search key. As a result of the evaluation experiment, the following findings were obtained. (i) Our method was feasible to systematize culinary information when the number of queries and the corpus size were both sufficiently large and the parameter values were appropriately set. (ii) The obtained ingredient lists by the proposed method is suggested to be more effective than those with the baseline method in terms of the automatic document classification.},
 title = {料理情報の類似性と異質性による体系化},
 year = {2022}
}