@techreport{oai:ipsj.ixsq.nii.ac.jp:00218220,
 author = {矢倉, 颯大 and 笹岡, 直人 and 中川, 匡夫 and 竹村, 圭弘 and Souta, Yakura and Naoto, Sasaoka and Tadao, Nakagawa and Yoshihiro, Takemura},
 issue = {10},
 month = {Jun},
 note = {現在,日本の農業界では従事者の高齢化などの諸問題を抱え,農業人口の減少が大きな課題となっている.そのような課題を解決するため,IoT (Internet of things)  や AI などを活用した「スマート農業」が登場し注目を集めている.中でも,病理診断や生産物の品質の向上を画像と AI を用いて行うものがある.しかし,画像を用いる方法では,外部の変化のみで判断するため,表面変化を伴わないような内部の情報は判断できない.そのため破壊検査を行う必要がある.このような背景の下,果実の非破壊検査を目的に検討を行った.本稿では,無線 LAN の伝搬情報である CSI (Channel State Information)  用いてスクロース水溶液の糖度を測定するシステムを提案する., Currently, Japan’s agricultural industry is facing various problems such as farming population. To solve such problems , “Smart Agriculture” utilizing the Internet of Things (IoT) and AI has emerged and is attracting attention. Among them, they use images and AI to diagnose pathologies and improve the quality of products. However, the image-based method judges only the external changes and cannot judge the internal state that does not accompany surface changes. Therefore, destructive inspection is necessary. Based on this background, this paper deals with a nondestructive inspection of fruits. We propose a system for measuring the sugar content of a sucrose solution using CSI (Channel State Information), which is the propagation information of wireless LAN.},
 title = {無線LANシステムを用いるスクロース水溶液の糖度測定},
 year = {2022}
}