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  1. シンポジウム
  2. シンポジウムシリーズ
  3. じんもんこんシンポジウム
  4. 2021

和食文化を伝える卓上投影インタラクティブシステム

https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/215796
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/215796
eebd13ce-d258-4382-a768-b96d0713d88d
名前 / ファイル ライセンス アクション
IPSJ-CH2021035.pdf IPSJ-CH2021035.pdf (1.8 MB)
Copyright (c) 2021 by the Information Processing Society of Japan
オープンアクセス
Item type Symposium(1)
公開日 2021-12-04
タイトル
タイトル 和食文化を伝える卓上投影インタラクティブシステム
タイトル
言語 en
タイトル Tabletop Projection Interactive System for Communicating Japanese Food Culture
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 文化,和食,インタラクション
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
資源タイプ conference paper
著者所属
名古屋市立大学
著者所属
筑波大学
著者所属
筑波大学
著者所属(英)
en
Graduate School of Design and Architecture/Nagoya City University, Graduate School of Systems and Information Engineering/University of Tsukuba, Graduate School of Systems and Information Engineering/University of Tsukuba
著者名 小林, 桂

× 小林, 桂

小林, 桂

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長田, 一馬

× 長田, 一馬

長田, 一馬

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星野, 准一

× 星野, 准一

星野, 准一

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著者名(英) Kei, Kobayashi

× Kei, Kobayashi

en Kei, Kobayashi

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Kazuma, Nagata

× Kazuma, Nagata

en Kazuma, Nagata

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Junichi, Hoshino

× Junichi, Hoshino

en Junichi, Hoshino

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論文抄録
内容記述タイプ Other
内容記述 和食は自然の尊重という日本人の精神を体現した食に関する社会的習慣として評価され,2013年にユネスコ無形文化遺産に登録された.しかし実際の食事では味,食材,食器,盛り付けなどの味覚や視覚情報に限られ,和食の文化的な特徴を十分に知ることは難しい.本研究では,食事を進めていくことで,卓上にプロジェクターで投影された自然環境の季節が進み,献立や料理に関連した文化的背景などをテキストで表示することで,季節感や素材を大切にするなどの和食の特徴を伝えるシステムを実現した.アンケートの結果からシステムの体験を通じて,利用者に和食は自然の豊さや季節に支えられ,伝統行事にも影響していることを伝えることができた.
論文抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Washoku, or Japanese cuisine, is highly regarded as a food-related social custom embodying the Japanese spirit of respect for nature, and it was designated as a UNESCO Intangible Cultural Heritage in 2013. However, it is difficult to completely understand the cultural characteristics of Washoku because we are limited to taste and visual information, such as the flavor, ingredients, tableware, and presentation, during the actual meal. In this study, we developed a system that conveyed the characteristics of Washoku, such as the sense of seasonality and the importance placed on the ingredients, by displaying the seasons of the natural environment via a projector on the tabletop as the meal progressed and by displaying text about the menu and the cultural background related to the food. Based on the results of the questionnaire, through the experience of such a system, we were able to convey to users that Washoku was supported by the abundance of nature and the seasons and was also influenced by traditional events.
書誌情報 じんもんこん2021論文集

巻 2021, p. 240-247, 発行日 2021-12-04
出版者
言語 ja
出版者 情報処理学会
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Ver.1 2025-01-19 15:53:05.095284
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