@techreport{oai:ipsj.ixsq.nii.ac.jp:00018744,
 author = {澤井, 里枝 and 妹尾, 宏 and 鹿喰, 善明 and Rie, SAWAI and Hiroshi, SENOO and Yoshiaki, SHISHIKUI},
 issue = {7(2008-DBS-144)},
 month = {Jan},
 note = {近年,放送のデジタル化と多チャンネル化により毎日大量のニュースが発信されるようになった.また,視聴者の嗜好はますます多様化しているため,個々のニーズに対応した放送サービスへの要望が高まっている.そこで筆者らは,複数のニュース番組から必要なトピックのみを抽出して適切な順序に並べるダイジェスト作成システムを構築してきた.従来のダイジェスト作成システムでは,いかにユーザの嗜好を正確に学習するか,どれだけユーザの嗜好に合ったトピックを抽出するかなどが主なテーマであった.しかし,ユーザの嗜好に合ったニュースを提示するだけでは,ユーザは現在話題となっている情報や緊急情報などの重要なニュースを見逃してしまう恐れがある.そこで本システムでは,視聴者の好みとニュースの類似度,ニュースの重要度の双方に対して適応的にダイジェストを自動作成する.本稿では,類似度と重要度のうち重要度の算出手法に焦点を絞り,実際に放送局のニュース編集責任者が判定する重要度と比較することで,算出された重要度の妥当性を評価する.評価結果から,本手法によって 8割強の精度でニュースの重要性を類推できることが示された., In recent years, due to the digitalisation of broadcast and the increase of broadcast channels, the number of news delivered to the user has multiplied more and more. Additionally, the user's preference has been diversifying rapidly. Therefore, authors have been constructing a news digest system extracting only necessary news topics from some news programs and laying out them in the order of their necessity. The previous works of creating digests have mainly dealt with estimating the user's preference accurately, and extracting the topics adapting to the user's preference correctly. However, if the users are provided only the topics adapting to their preferences, they might miss the important information such as hot topics and emergency news. Consequently, we proposed a method of creating news digests adapting to both the user's preference and the news importance. This paper focuses and evaluates the method of calculating news value by comparing the values which the system calculates to those which the executive editors of news programs judge. From the evaluation results, it is revealed that the accuracy of the method is more than 80%.},
 title = {ニュースダイジェスト作成システムにおける重要度算出手法の評価},
 year = {2008}
}