ログイン 新規登録
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 研究報告
  2. オーディオビジュアル複合情報処理(AVM)
  3. 2016
  4. 2016-AVM-094

知覚明度を考盧した食べ物画像の明度及び彩度の強調

https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/174342
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/174342
2a3abac6-e8ed-48ba-a9af-f2ccaf089d8d
名前 / ファイル ライセンス アクション
IPSJ-AVM16094010.pdf IPSJ-AVM16094010.pdf (1.0 MB)
Copyright (c) 2016 by the Institute of Electronics, Information and Communication Engineers This SIG report is only available to those in membership of the SIG.
AVM:会員:¥0, DLIB:会員:¥0
Item type SIG Technical Reports(1)
公開日 2016-08-25
タイトル
タイトル 知覚明度を考盧した食べ物画像の明度及び彩度の強調
タイトル
言語 en
タイトル Saturation and Lightness Enhancement Method Considering Perceived Lightness for Food Images
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh
資源タイプ technical report
著者所属
山口大学大学院理工学研究科
著者所属
山口県立大学国際文化学科
著者所属
山口大学大学院創成科学研究科
著者所属
山口大学大学院創成科学研究科
著者所属(英)
en
Graduate School of Science and Engineering, Yamaguchi University
著者所属(英)
en
Faculty of Intercultural Studies,Yamaguchi Prefectural University
著者所属(英)
en
Graduate School of Sciences and Technology for Innovation, Yamaguchi University
著者所属(英)
en
Graduate School of Sciences and Technology for Innovation, Yamaguchi University
著者名 上田, 千晶

× 上田, 千晶

上田, 千晶

Search repository
畔津, 忠博

× 畔津, 忠博

畔津, 忠博

Search repository
末竹, 規哲

× 末竹, 規哲

末竹, 規哲

Search repository
内野, 英治

× 内野, 英治

内野, 英治

Search repository
著者名(英) Chiaki, Ueda

× Chiaki, Ueda

en Chiaki, Ueda

Search repository
Tadahiro, Azetsu

× Tadahiro, Azetsu

en Tadahiro, Azetsu

Search repository
Noriaki, Suetake

× Noriaki, Suetake

en Noriaki, Suetake

Search repository
Eiji, Uchino

× Eiji, Uchino

en Eiji, Uchino

Search repository
論文抄録
内容記述タイプ Other
内容記述 食べ物の色は暖色系を中心としているため,暖色系の色の鮮やかさが大きいと美味しく見える.しかし,照明が足りない飲食店内で撮影された食べ物画像は美味しそうに見えない場合がある.本研究では,知覚明度を考慮した食べ物画像の明度及び彩度の強調を行う.まず,LAB 色空間上で色域に収まることを保証しながら,彩度低下を起こさない範囲で明度強調を行う.次に,食べ物の色相と判断された画素に対して,知覚明度を保存した彩度強調を行う.このとき,低彩度画素の彩度強調が過度に行われないよう,画素毎に彩度強調パラメータを適応的に変化させる.種々の画像を用いて実験を行い,提案手法の有効性を確認する.
論文抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 In a food image acquired by a digital camera, its intensity and saturation components are sometimes decreased depending on the illumination environment. In this report, saturation and lightness enhancement method considering perceived lightness for food images is proposed. In this method, at first, the lightness components are enhanced in a range of preserved saturation. Secondly, the saturation components are enhanced keeping perceived lightness. Then it is enhanced only the regions of the food color. The parameter of the saturation enhancement is calculated so that the saturation of the low saturation pixels are not enhanced excessively. In this study, to illustrate the effectiveness of the proposed method, the enhancement experiments using various food images are done.
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10438399
書誌情報 研究報告オーディオビジュアル複合情報処理(AVM)

巻 2016-AVM-94, 号 10, p. 1-6, 発行日 2016-08-25
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2188-8582
Notice
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc.
出版者
言語 ja
出版者 情報処理学会
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2025-01-20 06:54:28.689592
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3