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  1. 研究報告
  2. グループウェアとネットワークサービス(GN)※2023年度よりCN研究会に名称変更
  3. 2016
  4. 2016-GN-097

拡張現実感による食品咀嚼回数の増加手法

https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/147372
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/147372
75db7c01-ada5-491a-a8f9-25d2d720d313
名前 / ファイル ライセンス アクション
IPSJ-GN16097035.pdf IPSJ-GN16097035.pdf (1.8 MB)
Copyright (c) 2016 by the Information Processing Society of Japan
オープンアクセス
Item type SIG Technical Reports(1)
公開日 2016-01-14
タイトル
タイトル 拡張現実感による食品咀嚼回数の増加手法
タイトル
言語 en
タイトル Increasing the Number of Mastication by Augmented Reality
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 コンテンツ
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh
資源タイプ technical report
著者所属
東京工科大学
著者所属
東京工科大学
著者所属
東京工科大学
著者所属(英)
en
Tokyo University of Technology
著者所属(英)
en
Tokyo University of Technology
著者所属(英)
en
Tokyo University of Technology
著者名 井上, 亮文

× 井上, 亮文

井上, 亮文

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山崎, 滉峻

× 山崎, 滉峻

山崎, 滉峻

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星, 徹

× 星, 徹

星, 徹

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著者名(英) Akifumi, Inoue

× Akifumi, Inoue

en Akifumi, Inoue

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Koki, Yamasaki

× Koki, Yamasaki

en Koki, Yamasaki

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Tohru, Hoshi

× Tohru, Hoshi

en Tohru, Hoshi

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論文抄録
内容記述タイプ Other
内容記述 肥満は糖尿病や痛風といった多くの疾患の要因となるため,早期の解消や防止が望まれている.本研究では,摂食者が感じる食品の食感を拡張現実感で変化させ,咀嚼回数を増加させる手法を提案する.提案手法はヘッドマウントディスプレイで食品の見た目を,骨伝導スピーカーで食品の咀嚼音を上書きし,食品の主観的な硬さを向上させる.咀嚼回数の増加は摂食者の満腹中枢を刺激し,少ない食品摂取量での満足感向上につながり,肥満の解消が期待される.プロトタイプを用いた実験では,視覚を上書きする CG 表示の質感と精度に改善の余地があるものの,摂食者の主観的な食感を操作し咀嚼回数を増加させる可能性が確認された.
論文抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Obesity is causing many diseases such as diabetes, gout, and high-blood pressure. Some studies and services have support to decrease obesity using by suppressing food intake. In this paper, we propose a method to increase the number of mastication by controling the subjective hardness of food based on augmented reality. The satiety center will be stimulated by the increased mastication and suppress the eating vehavior. In the comparative experiments, we confirmed that our prototype could control the subjective hardness of a rice ball and increase the number of mastication despite a low-quality visual texture.
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA1155524X
書誌情報 研究報告グループウェアとネットワークサービス(GN)

巻 2016-GN-97, 号 35, p. 1-6, 発行日 2016-01-14
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2188-8744
Notice
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc.
出版者
言語 ja
出版者 情報処理学会
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Ver.1 2025-01-20 17:40:12.164561
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