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アイテム
おもみ調味料グラビトミン酸: 食品の重さのインタラクティブな変化を利用したエンターテイメントシステム
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/99270
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/99270846db2a3-20f3-4329-9a85-29c7f78ff01c
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Copyright (c) 2014 by the Information Processing Society of Japan
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オープンアクセス |
Item type | SIG Technical Reports(1) | |||||||
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公開日 | 2014-03-06 | |||||||
タイトル | ||||||||
タイトル | おもみ調味料グラビトミン酸: 食品の重さのインタラクティブな変化を利用したエンターテイメントシステム | |||||||
タイトル | ||||||||
言語 | en | |||||||
タイトル | Gravity Spice: Entertainment System by Changing the Weight of Food Interactively. | |||||||
言語 | ||||||||
言語 | jpn | |||||||
資源タイプ | ||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh | |||||||
資源タイプ | technical report | |||||||
著者所属 | ||||||||
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科/日本学術振興会特別研究員 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科 | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Keio University, Graduate school of Media Design | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Keio University, Graduate school of Media Design | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Keio University, Graduate school of Media Design | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Keio University, Graduate school of Media Design | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Keio University, Graduate school of Media Design / JSPS Research fellow | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Keio University, Graduate school of Media Design | ||||||||
著者名 |
廣瀬, 雅治
× 廣瀬, 雅治
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著者名(英) |
Masaharu, Hirose
× Masaharu, Hirose
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論文抄録 | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | 味わいは味覚だけでなく聴覚,視覚,触覚,あるいは個人の経験や文化的背景など,様々な情報に基づいて知覚される感覚である.我々は食事の動作の中から,食器を通じて知覚する食材の重みと,そこから引き起こされるクロスモーダルに着目し,フォークと調味料で構成されたエンターテイメントシステム 「おもみ調味料グラビトミン酸」 を制作した.この装置を使えば,体験者自らが ”おもみ” という調味料を振りかけるインタラクションを行いながら,食品の重みを変化させることができる.この一連の動作により,触覚情報である食品の重みの変化から引き起こされる,味覚や歯応えの変化を知覚することで,普段と異なる食体験を楽しむことができる. | |||||||
論文抄録(英) | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | The flavor of food is not just limited to the sense of taste, but it changes according to the perceived information from other perception such as from the auditory, visual, tactile sense or through individual experience or cultural background etc. Our proposed entertainment system ”Gravity Spice” focuses on the cross modal of our perception, where we perceive the weight of food when we carry the utensil. This system consist of a fork and a seasoning called the ”OMOMI”. User can change the weight of the fork when flaking the seasoning onto it. Through this sequence of actions, user can enjoy a different eating experience, which may change the taste of their food or the feeling of the food when they are chewing it. | |||||||
書誌レコードID | ||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||
収録物識別子 | AA1221543X | |||||||
書誌情報 |
研究報告ヒューマンコンピュータインタラクション(HCI) 巻 2014-HCI-157, 号 71, p. 1-5, 発行日 2014-03-06 |
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Notice | ||||||||
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc. | ||||||||
出版者 | ||||||||
言語 | ja | |||||||
出版者 | 情報処理学会 |