WEKO3
アイテム
嗜好を考慮した評判情報検索手法
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/48107
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/481077c706342-92e4-4624-99b8-5d637b300211
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Copyright (c) 2004 by the Information Processing Society of Japan
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オープンアクセス |
Item type | SIG Technical Reports(1) | |||||||
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公開日 | 2004-11-06 | |||||||
タイトル | ||||||||
タイトル | 嗜好を考慮した評判情報検索手法 | |||||||
タイトル | ||||||||
言語 | en | |||||||
タイトル | Opinion Information Retrieval Method with Personal Taste Information | |||||||
言語 | ||||||||
言語 | jpn | |||||||
資源タイプ | ||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh | |||||||
資源タイプ | technical report | |||||||
著者所属 | ||||||||
広島市立大学大学院情報科学研究科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
広島市立大学情報科学部 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
広島市立大学情報科学部 | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Graduate School of Information Sciences, Hiroshima City University | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Faculty of Information Sciences, Hiroshima City University | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Faculty of Information Sciences, Hiroshima City University | ||||||||
著者名 |
矢野, 宏実
× 矢野, 宏実
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著者名(英) |
Hiromi, Yano
× Hiromi, Yano
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論文抄録 | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | 本論文ではWeb上の飲食店の評判情報を自動抽出し,個人的嗜好に沿って順位付けするための手法を提案する.この手法は店舗の情報を得る部分,評判情報から評価情報を抽出する部分,評価情報と個人的嗜好情報をもとに各店舗を評価する部分から成る.本論文では,特に評判情報から評判情報を抽出する部分を扱う.この部分は,Web文書の構文的特長を考慮した抽出ルールによって,対象とその属性表現だけでなく,属性の程度や情報の信頼度を表す福祉やモダリティ表現も抽出する.本手法を実際の店舗情報に適用した結果,評価文の抽出精度は79.70%,評価情報の抽出精度は66.18%であった. | |||||||
論文抄録(英) | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | In this paper, we propose a method to retrieve opinion information for food stores automatically from WWW and to evaluate the information based on personal taste information of the user. This method consists on three sections; store information retrieval section opinion information extracting section, opinion information evaluating section. In order to evaluate opinions for foods, both the degrees of attributes and the reliability of the opinions are important. Therefore, our method calculates such information from grammatical features such as adverbs and aspects. The precision of extracting opinion sentences method and extracting opinion information was 79.70 percent and 66.16 percent, respectively. | |||||||
書誌レコードID | ||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||
収録物識別子 | AN10115061 | |||||||
書誌情報 |
情報処理学会研究報告自然言語処理(NL) 巻 2004, 号 108(2004-NL-164), p. 165-170, 発行日 2004-11-06 |
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Notice | ||||||||
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc. | ||||||||
出版者 | ||||||||
言語 | ja | |||||||
出版者 | 情報処理学会 |