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アイテム
E-Cell System を用いたアルコール耐性酵母に関するモデル構築
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/32858
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/32858cd73e521-0995-4643-a072-6f9e8212012a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Copyright (c) 2008 by the Information Processing Society of Japan
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オープンアクセス |
Item type | SIG Technical Reports(1) | |||||||
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公開日 | 2008-07-07 | |||||||
タイトル | ||||||||
タイトル | E-Cell System を用いたアルコール耐性酵母に関するモデル構築 | |||||||
タイトル | ||||||||
言語 | en | |||||||
タイトル | Construction of an Ethanol-Tolerant Yeast Model using the E-cell System | |||||||
言語 | ||||||||
言語 | eng | |||||||
資源タイプ | ||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh | |||||||
資源タイプ | technical report | |||||||
著者所属 | ||||||||
奈良女子大学大学院人間文化研究科情報科学専攻 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
奈良女子大学大学院人間文化研究科情報科学専攻 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
奈良女子大学大学院人間文化研究科情報科学専攻 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
奈良女子大学大学院人間文化研究科情報科学専攻 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
奈良女子大学大学院人間文化研究科情報科学専攻 | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Graduate School of Humanities and Sciences, Nara Women's University, Nara-city, JAPAN | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Graduate School of Humanities and Sciences, Nara Women's University, Nara-city, JAPAN | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Graduate School of Humanities and Sciences, Nara Women's University, Nara-city, JAPAN | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Graduate School of Humanities and Sciences, Nara Women's University, Nara-city, JAPAN | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Graduate School of Humanities and Sciences, Nara Women's University, Nara-city, JAPAN | ||||||||
著者名 |
鎌田, 真由美
× 鎌田, 真由美
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著者名(英) |
Mayumi, Kamada
× Mayumi, Kamada
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論文抄録 | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | 清酒醸造では特有の醸造手法を用いるため酵母菌の生成するエタノールは高濃度に達する.そのため醸造工程においてアルコールに強い耐性を持つものが求められる.このような酵母菌は時間,コストのかかる試行錯誤的な実験によって取得される.そこで既知の文献などを元にアルコール耐性酵母菌に関して計算機上でシミュレーションモデルの構築を試み,そのモデルを用いて新たな知見獲得を試みる.本稿では,汎用細胞シミュレーションシステムである E-Cell System を用いて酵素菌の細胞壁の主成分である 1 3-β グルカンの簡潔な合成代謝経路,シグナル伝達として Pkc1-MAPK カスケードに関してモデルの構築を試みる. | |||||||
論文抄録(英) | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | In brewing Japanese sake, since ethanol reaches to a high concentration by using a peculiar manufacturing method, yeast with strong alcohol tolerance is needed. Such yeast can be obtained through huge number of trial and error processes with huge cost and long time. To avoid this problem, we try to model the response mechanism of alcohol-tolerant yeast by computer simulation based on known parameters from existing literatures. We hope new insight will be obtained by our model. In this paper, we model a simple metabolism of 1,3-β glucan synthesis, which is the major components of cell well, and a signaling pathway of the Pkc1-MAPK cascade using the E-Cell system. | |||||||
書誌レコードID | ||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||
収録物識別子 | AN10505667 | |||||||
書誌情報 |
情報処理学会研究報告数理モデル化と問題解決(MPS) 巻 2008, 号 65(2008-MPS-070), p. 27-30, 発行日 2008-07-07 |
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Notice | ||||||||
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc. | ||||||||
出版者 | ||||||||
言語 | ja | |||||||
出版者 | 情報処理学会 |