Item type |
SIG Technical Reports(1) |
公開日 |
2019-10-31 |
タイトル |
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タイトル |
レトロネイザル嗅覚の刺激による摂食物の風味増強システムの改善 |
タイトル |
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言語 |
en |
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タイトル |
Improvement of a Flavor Argumentation System for Intraoral Foods by Stimulating Retronasal Aroma. |
言語 |
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言語 |
jpn |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh |
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資源タイプ |
technical report |
著者所属 |
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東京工科大学大学院 |
著者所属 |
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東京工科大学 |
著者所属 |
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東京工科大学 |
著者名 |
石河, 竜太
岡崎, 翔悟
井上, 亮文
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著者名(英) |
Ryuta, Ishikawa
Shogo, Okazaki
Akifumi, Inoue
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論文抄録 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
我々は,人間が飲食をした際の風味に大きく影響するレトロネイザル嗅覚の刺激を利用して摂食物の風味増強する食器型デバイス 「Okanasal」 を開発してきた.Okanasal は先端から香料を噴出できる機構を搭載し,ユーザが摂食物を口に入れた瞬間に直接口腔内に香料を噴出することができる.これにより,実際の食事の場面に適した形で,レトロネイザル嗅覚を刺激し,風味を増強することができる.しかし,噴出される香料の種類の入れ替えが手動であり,摂食物に応じて噴出する香料の種類を取り替える必要があった.本稿では,香料を自動で切り替えができる機構を実装し,Okanasal をより食事の場面に適したデバイスにすることを目的とし,改善したデバイスを用いた実験結果について述べる. |
論文抄録(英) |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
We have developed Okanasal - a flavor augmentation system for intraoral foods by stimulating retronasal aroma. Okanasal is a kind of cutlery with an olfactory display in its tip. The olfactory display sends a scent inside the mouth when the user brings food to the mouth with Okanasal. It can augment the flavor of intraoral foods with retronasal aroma. The former prototype, however, had a structural problem that the user had to change a scent of the olfactory display to another manually. In this paper, we develop a new prototype that can detect the food and change a scent automatically. We also describe the early evaluation with the prototype. |
書誌レコードID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN10100541 |
書誌情報 |
研究報告コンピュータグラフィックスとビジュアル情報学(CG)
巻 2019-CG-176,
号 19,
p. 1-7,
発行日 2019-10-31
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ISSN |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
2188-8949 |
Notice |
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SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc. |
出版者 |
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言語 |
ja |
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出版者 |
情報処理学会 |