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アイテム
ユーザコンテキストを考慮した情報推薦方式に関する研究
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/18711
https://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/records/18711f9cdd47a-e4b6-4377-9e7a-e91b3a063904
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Copyright (c) 2008 by the Information Processing Society of Japan
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オープンアクセス |
Item type | SIG Technical Reports(1) | |||||||
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公開日 | 2008-06-12 | |||||||
タイトル | ||||||||
タイトル | ユーザコンテキストを考慮した情報推薦方式に関する研究 | |||||||
タイトル | ||||||||
言語 | en | |||||||
タイトル | An Information Recommendation Method Considering User's Contexts | |||||||
言語 | ||||||||
言語 | jpn | |||||||
資源タイプ | ||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh | |||||||
資源タイプ | technical report | |||||||
著者所属 | ||||||||
奈良先端科学技術大学院大学情報科学研究科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
京都産業大学コンピュータ理工学部ネットワークメディア学科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
奈良先端科学技術大学院大学情報科学研究科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
奈良産業大学情報学部情報学科 | ||||||||
著者所属 | ||||||||
奈良先端科学技術大学院大学情報科学研究科 | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Graduate School of Information Science, Nara Institute of Science and Technology | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Faculty of Computer Science and Engineering, Kyoto Sangyo University | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Graduate School of Information Science, Nara Institute of Science and Technology | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Department of Informatics, Faculty of Informatics, Nara Sangyo University | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Graduate School of Information Science, Nara Institute of Science and Technology | ||||||||
著者名 |
奥, 健太
× 奥, 健太
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著者名(英) |
Kenta, Oku
× Kenta, Oku
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論文抄録 | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | 本研究では,ユーザの置かれている状況 (すなわちユーザコンテキスト) を考慮した情報推薦方式としてコンテキスト依存型情報推薦方式の実現を目標としている.この目標の下,我々はこれまでに次の各方式を提案している:(1) コンテキスト依存型ユーザ嗜好モデリング方式,(2)コンテキスト依存型情報/協調フィルタリング方式,(3) コンテキスト依存型ランキング方式.これら各方式を組み込んだ情報推薦プロトタイプシステムを実装し,飲食店を推薦対象とした被験者実験を行った.この実験において,ユーザ満足度の観点から提案推薦方式の有効性を実証した.本発表では,提案の各推薦方式について説明するとともに,その有効性について述べる. | |||||||
論文抄録(英) | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | The purpose of this study is to develop a context-aware recommendation method. We proposed the following methods: (1) Context-Aware User's Preference Modeling Method, (2) Context-Aware Information / Collaborative Filtering Method, (3) Context-Aware Ranking Method. We developed a prototype system including these methods and did experiments using a real restaurant data set for evaluation. The results of these experiments showed effectiveness of our proposed methods based on users' satisfaction. In this presentation, we explain each method and show the effectiveness of our proposed methods. | |||||||
書誌レコードID | ||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||
収録物識別子 | AN10112482 | |||||||
書誌情報 |
情報処理学会研究報告データベースシステム(DBS) 巻 2008, 号 56(2008-DBS-145), p. 129, 発行日 2008-06-12 |
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Notice | ||||||||
SIG Technical Reports are nonrefereed and hence may later appear in any journals, conferences, symposia, etc. | ||||||||
出版者 | ||||||||
言語 | ja | |||||||
出版者 | 情報処理学会 |