2024-03-29T20:33:47Zhttps://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/ej/?action=repository_oaipmhoai:ipsj.ixsq.nii.ac.jp:000888022023-11-14T00:51:14Z06164:06165:07006:07008
個人の嗜好を反映可能なオンラインレシピ検索システムの設計A Design of An Online Recipe Retrieval System which Reflects Individual Preferencesjpnhttp://id.nii.ac.jp/1001/00088787/Conference Paperhttps://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/ej/?action=repository_action_common_download&item_id=88802&item_no=1&attribute_id=1&file_no=1Copyright (c) 2001 by the Information Processing Society of Japan岩手県立大学ソフトウェア情報学部takashi@soft.iwate-pu.ac.jp岩手県立大学ソフトウェア情報学部g031w110@edu.soft.iwate-pu.ac.jp岩手県立大学ソフトウェア情報学部jsasaki@soft.iwate-pu.ac.jp岩手県立大学ソフトウェア情報学部funyu@soft.iwate-pu.ac.jp三石, 大多田, 和彦佐々木, 淳船生, 豊Webアプリケーションの形でネットワーク上に提供される各種データベースアプリケーションの効果的な利用のために、料理データベースによるレシピ検索を例に取り、個人の嗜好を反映可能なオンラインレシピ検索システムの設計を行う。これは、我々の提案する媒介変数を用いた嗜好分析により個人の嗜好を検索結果に反映する手法に基づき、ネットワーク上のオンラインレシピ検索システムにおいて料理の味に関する特徴をワインの種別により表現し、これを媒介変数として利用者の味に関する嗜好を推測することで、レシピ検索の結果に利用者の嗜好を反映させ、提示するものであるo。これにより、検索の結果得られた大量の料理リストの中から、好みの料理のレシピを容易に選択し、取得することが可能となる。In order to utilize some web based dabase applications,we design an online recipe retrieval system,which reflects individual preferences,as an example. Based on a kansei retrieval method,we are proposing,that analyzes individual preferences of users and reflects them on query result of a database with mediation variables,this system classifies different cuisine by types of wine,analyzes users' tastes with types of wine as mediation variables,and reflects analyzed tastes on query result of receipe. With this system,we could select a favorite cuisine from the amount of cuisine list and get its receipe easily.マルチメディア通信と分散処理ワークショップ論文集2001131091142001-10-242013-01-10