2024-03-29T23:13:43Zhttps://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/ej/?action=repository_oaipmhoai:ipsj.ixsq.nii.ac.jp:000825012024-03-29T05:26:34Z01164:03027:06653:06797
センサ情報と映像情報の対応付けを利用した調理動画の記録閲覧システムA Video Recording and Review System for Cooking Process using Mapping between Sensor Information and Video Information.jpn日常との融合http://id.nii.ac.jp/1001/00082499/Technical Reporthttps://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/ej/?action=repository_action_common_download&item_id=82501&item_no=1&attribute_id=1&file_no=1Copyright (c) 2012 by the Information Processing Society of Japan筑波大学大学院システム情報工学研究科コンピュータサイエンス専攻筑波大学システム情報系情報工学域筑波大学システム情報系情報工学域斉藤, 清隆高橋, 伸田中, 二郎調理は複雑な作業であるため,失敗が生じてもどの調理作業を修正すれば改善につながるかということを思い返すことは難しい.この問題を解決するため,本研究ではキッチン内にカメラおよびセンサを設置し,調理手順の記録および閲覧の支援を行うシステムを実現する.本システムでは設置したセンサの情報を利用することで,調理映像内で各調理作業が行われた箇所の参照を可能とし,かつ映像で不足している情報の補足を可能とした.また,調理手順の容易な見返しを実現するため,映像情報とセンサ情報を対応付けてユーザに提示するインタフェースの開発も同時に行った.試用実験を行った結果,記録した情報の素早い見返しと,それを活用した過去の失敗改善が実現できることがわかった.In this paper, we present a system for recording and reviewing the cooking process. To record all the details of the cooking process, we set up cameras and sensors into the kitchen. Additionally, we also applied mapping between the recorded video information and sensor information and developed an interface to help user navigating through these information in an efficient way. From our experimental use's results, it can be concluded that this system will not only help user navigating rapidly through the recorded information, but also from that, helping them making good use of the past failures to improve their cooking skill.AA1221543X研究報告 ヒューマンコンピュータインタラクション(HCI)2012-HCI-14819182012-05-252012-05-25