2024-03-29T03:08:23Zhttps://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/ej/?action=repository_oaipmhoai:ipsj.ixsq.nii.ac.jp:000618652023-04-27T10:00:04Z01164:03368:05669:05670
食品加工工程における余剰在庫削減を目的とした生産計画立案システムの構築Development of the Production Planning System to reducing surplus stock on the food processing processjpnhttp://id.nii.ac.jp/1001/00061865/Technical Reporthttps://ipsj.ixsq.nii.ac.jp/ej/?action=repository_action_common_download&item_id=61865&item_no=1&attribute_id=1&file_no=1Copyright (c) 2009 by the Information Processing Society of Japan岩手県立大学大学院ソフトウェア情報学研究科岩手県立大学ソフトウェア情報学部岩手県立大学ソフトウェア情報学部岩手県立大学 ソフトウェア情報学部岩手県立大学 ソフトウェア情報学部十文字, 豊笹原, 基介竹野, 健夫堀川, 三好菅原, 光政食品加工工程では,工程特性として前工程に分解工程,後工程に組立工程を持つ複合型工程が多く見られる.同工程では,分解工程において家畜等の原料を精肉等の原材料へと分解し,組立工程において原材料と補助材料を用いて加工食品を生産している.その工程特性として,工程間に発生する余剰在庫がある.これは廃棄の対象とされるため,製品原価の高騰を招いている.本研究では,従来型の資材所要量計画 (MRP) と逆展開 MRP を拡張し,余剰在庫を削減する生産管理システムを構築した.本稿では,実装システムの動作確認と逆展開 MRP の実行結果から得られる追加受注品目を販売計画へ反映させるための指標の提案を行い,その有効性を検証する.By the food processing process consisting of a resolution process and an assembling process, it is easy to produce surplus stock between processes. In the food industry to sell freshness product to, we often see that a product cost price rises because of the surplus stock disposed of. In this study, we expand the MRP in Implosion MRP and build a production control system to reducing surplus stock. By this report, we check the operation of the system which we used the data of the cooperation company for and inspect the effectiveness.AA11253943研究報告情報システムと社会環境(IS)200932(2009-IS-107)63702009-03-112009-08-18